Skip to main content

Хроніка науково-практичної конференції «“Чорна рада” 1663 року та “Руїна” Української козацької держави

17 червня в Інституті історії України НАН України відбулася науково-практична конференція «“Чорна рада” 1663 року та “Руїна” Української козацької держави: історіографічні стереотипи та шляхи їх подолання». Відкрив роботу конференції директор Інституту історії НАН України академік НАН України Валерій Смолій, який у вітальному слові зазначив, що наукове переосмислення подій 350-літньої надзвичайно актуальне для сучасної української історіографії. Д.і.н., проф. Віктор Горобець (Інститут історії України НАН України) присвятив свою доповідь внутрішнім та зовнішнім передумовам політичної дезінтеграції Війська Запорозького 1650-х – початку 1660-х років.



Д.і.н. Володимир Кривошея (Український інститут національної пам’яті) представив цікаву регіональну відмінність полків Лівобережної Гетьманщини, що суттєво впливала на суспільно-політичну історію.


















Д.і.н. Тарас Чухліб (Інститут історії України НАН України) у своєму виступі висвітлив політику гетьмана Ю.Хмельницького щодо Лівобережної України початку 1660-х років та «Руїну» як історичне явище та історіографічну метафору. Д.і.н., проф. Віктор Брехуненко (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України) проаналізував представництво козацьких рад Війська Запорозького в першій половині ХVІІ ст. Д.і.н. Дмитро Вирський (Інститут історії України НАН України) розповів про штурм і руйнування Кременчука в листопаді 1663 р. новообраним гетьманом Брюховецьким. К.і.н.   Володимир Пришляк (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Луцьк) розглянув використання терміну «Гетьманщина» сучасниками та істориками ХІХ – ХХІ ст. К.і.н. Олексій Сокирко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) проаналізував діяльність російських резидентів-міністрів при гетьманському дворі кінця ХVІІ-ХVІІІ ст. К.і.н.  Василь Кононенко (Інститут історії України НАН України) розглянув питання узгодження термінології у дослідженні «Договорів та постанов» 1710 р. Кожен виступ завершувався запитаннями до доповідача і дискусією, зокрема, найбільшу увагу було приділено проблемі типологізації «Чорної ради» та «Руїни» у рамках як української історії, так і центрально- та східноєвропейського макрорегіону. Також жваві дискусії викликали історіографічна метафора «Руїна» та терміни «Гетьманщина», «Гетьманат» тощо. Відтак, робота конференції засвідчила корисність розширення спілкування між дослідниками ранньомодерної України й необхідність регулярного проведення подібних наукових заходів.

Підготував Василь Кононенко


Comments

Popular posts from this blog

Ікона "Вознесіння Христове" з іконостасу церкви Манявського монастиря (Йов Кондзелевич)

Ікона "Вознесіння Христове" з іконостасу церкви Манявського монастиря (Йов Кондзелевич). Вознесіння Христове - християнське свято, котре відзначають на 40 день після Пасхи. На українських землях - це було одне з улюблених свят, тому йому присвячували ікони.

VI Міждисциплінарні гуманітарні читання

Міжнародна наукова конференція « VI Міждисциплінарні гуманітарні читання». Київ (Київський будинок вчених НАН України, вул. Володимирська, 45-А). 22 грудня 2017 року Мета Проведення в українській столиці міжнародної конференції, у роботі якої братимуть участь фахівці з 5-ти країн, сприятиме пожвавленню обміну досвідом у сфері міждисциплінарних досліджень, розвитку українських студій в контексті нових міждисциплінарних напрямків, налагодженню наукових зв'язків у середовищі молодих вчених. Теми доповідей У розгляді заявок надається перевага міждисциплінарним дослідженням у сфері наступних гуманітарних наук: історія; політологія та міжнародні відносини; археологія; археографія та джерелознавство; етнологія, народознавство, демографія, культурна антропологія; мовознавство та літературознавство; право; філософія; релігієзнавство. Складання заявки на конференцію Заявки на участь у конференції подавати до 15 грудня 2017 р. на електронну адресу Оргкомітету: andriibl

ІХ МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ГУМАНІТАРНІ ЧИТАННЯ

  Міжнародна наукова онлайн конференція « ІХ Міждисциплінарні гуманітарні читання» 21-22 листопада 2020 року Мета конференції Проведення міжнародної онлайн конференції, у роботі якої братимуть участь цікаві вчені, котрі стажувалися в провідних установах Європи, Азії та Америки (також запрошені іноземні дослідники) сприятиме пожвавленню обміну досвідом у сфері міждисциплінарних досліджень, розвитку українських студій в контексті нових міждисциплінарних напрямків, налагодженню наукових зв'язків у середовищі молодих вчених. У конференції можна брати участь в якості доповідача або слухача (кожен учасник отримає відповідний сертифікат) Теми доповідей У розгляді заявок надається перевага міждисциплінарним дослідженням у сфері наступних гуманітарних наук: історія; політологія та міжнародні відносини; археологія; археографія та джерелознавство; етнологія, народознавство, демографія, культурна антропологія; мовознавство та літературознавство; право; філософія; релігієз