Skip to main content

ПІДГОТОВКА ДО ЗНО З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ В УМОВАХ КОРОНАВІРУСУ

У часи коронавірусу та карантину майбутні випускники розгублені, розсіяні. Це зрозуміло. Дорослі не можуть дати собі ради!!! Відмінили уроки, ДПА, а до ЗНО потрібно готуватися у незвичних умовах!
Буду радий, якщо молодим людям стануть у нагоді такі поради:
1. Підготовку до здачі ЗНО з історії України можна перетворити на власний цікавий розвиток. Тобто нічого не зубримо, лише готуємо свій мозок до життя після карантину та розвиваємося.
2. Програма по ЗНО з історії України має усього 32 теми.  Це не так багато. Її можна скачати https://osvita.ua/doc/files/news/10/1006/History.pdf

 Здобутті знання та досвід можна пов’язати з самими цікавими трендами у сучасному житті. Історію можна використати для успіху у будь-якій сфері! Просто теперішні українці цьому ще не навчилися! А нове покоління навчиться!
3. Виділяємо самі цікаві моменти в українській історії, аналогії, смішні та повчальні історії, малюємо комікси, укладаємо кросворди...
Пропоную учням готуватися до ЗНО від вивчення великих періодів до більш конкретних тем (хоча деяким учням можна і навпаки). 

У минулому можна знайти безліч явищ та подій, які можна звести до числа "3". Наприклад, історія людства ділиться на три частини: історія стародавнього світу, історія середніх віків та нова й новітня історія. Перше явище можна позначати червоним, друге - синім, а третє - фіолетовим.

Історія стародавнього світу почалася з кам'яного віку, який ми ділимо на палеоліт, мезоліт та неоліт. У палеоліті було три стоянки давніх людей на літеру "К".

На заході України, на Закарпатті - Королеве (тут залишили свої сліди перші люди, тобто можна запам'ятати, що наша історія починається як  "королевська", майже королівська))) ).

У Києві, тобто у центрі України була стоянка - Кирилівська (також важливо запам'ятати Кирилівську церкву, збудовану у ХІІ ст. - одну з перлин архітектури Київської держави).

На півдні сучасної України, у Криму - Киїк-Коба

Після кам'яного віку були такі: мідно-кам'яний (енеоліт), бронзовий та залізний. Клімат в енеоліті був схожий на наший, тоді у лісостепу жили тритільці, а у степу - носії середньостогівської археологічної культури.

 

Для, прикладу, перед нами прикраса з Мезинської (Мізинської) стоянки з часів пізнього палеоліту (18000 років до Р.Х.). Цей орнамент вважається одним з перших, зроблених людською рукою.

 

Водночас у V ст. після Р.Х. почалася історія середніх віків, яка тримала до ХV ст. включно. Ця тисячолітня епоха для багатьох також була млявою, але у ній було закладено або розвинено багато рис сучасного нам світу - держава, парламент, закони, наука, медицина, карантини і т.д.

З ХV ст. і до 1914 р. тривала нова історія людства, а з 1914 р. і до сьогодні - новітня. За час нової історії людство пішло далеко уперед. Втім, на жаль, не в усьому. Прогрес не зупинив велику бійню мільйонів людей - Першу світову війну (1914-1918 років). У новітній історії були успіхи та невдачі: навчилися досить якісно лікувати людей та літати у космос, пережили масові голодомори (наприклад, в Україні 1921-1923 років, Геноцид 1932-1933 років та голод 1946-1947 років)... була жахлива Друга світова війна (1939-1945 років) та "Холодна війна" (1946-1991).

Зараз у нас час гібридної війни, людські легені можна надрукувати на принтері 3D, але більшість людей не мають страхових полісів на дороге лікування, більшість урядів панікують...

Однак життя продовжується і від нового покоління залежить, яким воно буде далі! Усім випускникам, які запланували здати ЗНО з історії України, успіхів!!! У разі виникнення проблем у цій справі, консультації за тел. 0934534706, e-mail - kononenkovp@ukr.net (Василь).

Учень, склавши презентації самостійно чи з допомогою репетитора,  може "охопити" основні цікаві явища та події стародавньої, середньовічної та нової й новітньої історії України. Далі слід скласти презентації по кожній з 32 тем. Не обов'язково створювати презентації, можна малювати схеми чи комікси, укласти кросворди і т.д. Так непомітно для себе можна добре підготуватися до ЗНО з історії України)))

Comments

Popular posts from this blog

Ікона "Вознесіння Христове" з іконостасу церкви Манявського монастиря (Йов Кондзелевич)

Ікона "Вознесіння Христове" з іконостасу церкви Манявського монастиря (Йов Кондзелевич). Вознесіння Христове - християнське свято, котре відзначають на 40 день після Пасхи. На українських землях - це було одне з улюблених свят, тому йому присвячували ікони.

VI Міждисциплінарні гуманітарні читання

Міжнародна наукова конференція « VI Міждисциплінарні гуманітарні читання». Київ (Київський будинок вчених НАН України, вул. Володимирська, 45-А). 22 грудня 2017 року Мета Проведення в українській столиці міжнародної конференції, у роботі якої братимуть участь фахівці з 5-ти країн, сприятиме пожвавленню обміну досвідом у сфері міждисциплінарних досліджень, розвитку українських студій в контексті нових міждисциплінарних напрямків, налагодженню наукових зв'язків у середовищі молодих вчених. Теми доповідей У розгляді заявок надається перевага міждисциплінарним дослідженням у сфері наступних гуманітарних наук: історія; політологія та міжнародні відносини; археологія; археографія та джерелознавство; етнологія, народознавство, демографія, культурна антропологія; мовознавство та літературознавство; право; філософія; релігієзнавство. Складання заявки на конференцію Заявки на участь у конференції подавати до 15 грудня 2017 р. на електронну адресу Оргкомітету: andriibl

ІХ МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ГУМАНІТАРНІ ЧИТАННЯ

  Міжнародна наукова онлайн конференція « ІХ Міждисциплінарні гуманітарні читання» 21-22 листопада 2020 року Мета конференції Проведення міжнародної онлайн конференції, у роботі якої братимуть участь цікаві вчені, котрі стажувалися в провідних установах Європи, Азії та Америки (також запрошені іноземні дослідники) сприятиме пожвавленню обміну досвідом у сфері міждисциплінарних досліджень, розвитку українських студій в контексті нових міждисциплінарних напрямків, налагодженню наукових зв'язків у середовищі молодих вчених. У конференції можна брати участь в якості доповідача або слухача (кожен учасник отримає відповідний сертифікат) Теми доповідей У розгляді заявок надається перевага міждисциплінарним дослідженням у сфері наступних гуманітарних наук: історія; політологія та міжнародні відносини; археологія; археографія та джерелознавство; етнологія, народознавство, демографія, культурна антропологія; мовознавство та літературознавство; право; філософія; релігієз